Survivalsport

 

Survivalrun is een enorm groeiende sport in Nederland. Bij een survivalrun wedstrijd wordt al hardlopend over natuurlijk terrein een parkoers met hindernissen afgelegd. Deze hindernissen zijn natuurlijk, zoals water en heuvels, maar ook gebouwd met balken en touwen. Een survivalrun staat er om bekend zowel technisch uitdagend als fysiek inspannend te zijn. Kracht, uithoudingsvermogen, souplesse, techniek en doorzettingsvermogen staan centraal bij de sport.

 

Jordy Vijfschaft at Kootstertille (2018)

Hindernissen

Bij survivalrun wordt je geconfronteerd met ontzettend veel verschillende hindernissen. Twee veel voorkomende hindernissen zijn de swingover, een hindernis met het doel over een balk of touw heen te klimmen, en een apenhang, een hindernis waarbij aan een horizontaal touw wordt geklommen. Deze enkele hindernissen worden verwerkt in zogenoemde combinatiehindernissen en er wordt tijdens runs ook vaak gebruik gemaakt van vaardigheden zoals boogschieten, kajakken en houthakken.

 

Kleding

Geschikte kleding voor survivalrun bestaat uit een (hardloop) tight, hardloopschoenen met redelijk wat profiel en een shirt dat vies mag worden. Trailschoenen worden vaak gedragen omdat die beter presteren in ruig terrein, modder en gras dan hardloopschoenen. Een tight is voor sommigen even wennen, maar heeft bij survivalrun toch echt onmisbare eigenschappen! Omdat je bij het deelnemen aan een survivalrun T-shirts krijgt worden die over het algemeen gebruikt tijdens de trainingen. Daarnaast krijgen nieuwe leden als introductie een moddervet trainingsshirt!

Mocht je gewoon een keer de sport uit willen proberen, dan kan dat natuurlijk ook gewoon met een trainingsbroek, hardloopschoenen en een oude trui/T-shirt.